RSS

Alkimistul

16 mart.

 

Cică Avram Iancu se făcea de o vreme că umbla iar prin Ardeal „îngândurat pe cal şi cu pistoalele-n şerpar. Era tot tânăr şi fecior şi-avea pe chip surâsul blând şi ochii mistuiţi de dor arzând pe faţa lui de sfânt”. Aşa vorbeau oamenii. Cerul ţării era curat şi, ca o coincidenţă, focuri se aprindeau din deal în deal. Nu-i de mirare că de la un timp îl căuta potera modernă, cuplul gradat-soldat patrulieni. Era însă cam greu de prins.
S-a aflat pe urmă că nu era acelaşi Avram Iancu, cel de la ’48, sau chiar dacă era tot el, în orice caz era puţin schimbat, adică avea talente de alchimist: „frunza-i în cale de cădea în legănare şi alint de aur toată se făcea şi iarba toată de argint.” Ciudăţenie! Aurul şi argintul astfel obţinute rămâneau acolo, alchimistul nu avea gânduri de îmbogăţire, le făcea doar de amorul artei.
Alchimistul hălăduia pe o suprafaţă destul de mică a Ardealului, doar între Aiud şi Alba Iulia, astfel că oamenii de prin alte părţi ardelene au prins a-i lăsa scrisori prin păduri, scrisori în care îl rugau să treacă şi pe la ei, fiindcă nu-i cinstit să se îmbogăţească doar cei de prin părţile Aiudului. Mai ales bistriţenii recurgeau la astfel de trucuri, deşi este ştiut că tocmai la ei e mai mare procentul de oameni înstăriţi şi/sau foşti securişti. Nenumărate sunt căile, grădinile şi creaturile Domnului!
Când a aflat de astfel de manevre, Avram Iancu s-a supărat şi a început a da foc pădurilor: „mesteceni lumânări de foc ardeau cu foşnet tremurat”. Apoi a aflat şi el că s-au deschis graniţele, a luat nişte iarbă de argint şi frunze de aur, le-a schimbat pe EURO şi dus a fost. Se zice că ar fi ajuns prin Germania şi cu talentele lui alchimice a salvat o fabrică de la automobile de la faliment. Ca urmare e director adjunct, dar nu-l mai cheamă Avram Iancu, ci Abraham Janker, şi i-au luat şerparul.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 16 martie 2007 în povesti

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: