RSS

Mai este oare acesta un om?

04 iun.

Recunosc, imi aleg cartile dupa titlu,sau dupa recomandarile altora. Tot cautand ceva nou, cu titlu interesant, am dat de cartea aceasta, care pot spune ca am savurat-o. Si imi doream sa nu se termine.
Este vorba de: Mai este oare acesta un om? De Primo Levi. Aici gasiti atat comentarii, cat si detaliile despre carte. Vi-o recomand cu caldura 🙂 

,,O bună parte din existenţa noastră sălăşluieşte în sufletele celor care se apropie de noi: iată de ce este non-umană experienţa celor care au trăit în care omul ajunsese un obiect în ochii semenilor săi…
Dar la mii de metri deasupra noastră, în fâşiile dintre norii plumburii, aveau loc complicatele miracole ale duelurilor aeriene. Deasupra noastră, care eram goi, neputincioşi, dezarmaţi, oameni ai vremurilor noastre îşi pricinuiau moartea unii altora cu cele mai rafinate instrumente. O simplă mişcare, făcută cu un deget, putea provoca distrugerea întregului lagăr, nimicirea a mii de oameni, în timp ce suma întregii noastre energii şi voinţe nu ar fi putut să prelungească nici măcar cu un minut viaşa unuia singur dintre noi.”
,,E greu să distrugi omul, aproape tot atât de greu cât să-l creezi: n-a fost uşor, n-a durat puţin, dar voi aţi reuşit să o faceţi.
Iată-ne docili sub privirile voastre; din partea noastră, nu vor mai fi acte de revoltă, nici cuvinte de sfidare şi nici măcar o privire reprobatoare.”
,,…lui Lorenzo îi datorez că astăzi sunt viu; şi nu atât pentru ajutorul lui material, cât pentru că mi-a amintit în permanenţă, cu prezenţa lui, cu felul lui atât de simplu şi firesc de a fi bun, că mai există o lume dreaptă dincolo de a noastră, ceva şi cineva încă pur, integru, necorupt, nesălbăticit, străin de ură şi teamă; ceva foarte greu de definit, o posibilitate îndepărtată de bine, pentru care merită să te păstrezi.
Personajele acestei cărţi nu sunt oameni. Omenia lor a fost îngropată sau şi-au îngropat-o ei înşişi sub jignirea suferită sau impusă altuia. De la SS-iştii răi şi proşti, de la toţi acei Kapos, politici sau criminali, Prominenz mai mari şi mai mici, până la deţinuţii nediferenţiaţi şi sclavi, toţi din absurda ierarhie impusă de nemţi sunt uniţi în mod paradoxal de aceeaşi goliciune interioară.
Dar Lorenzo era un om. Omenia lui era curată, integră; el era în afara acestei lumi a negării. Datorită lui Lorenzo, am putut să nu uit că eu însumi sunt om.”

 
Un comentariu

Scris de pe 4 iunie 2007 în recomandari

 

Un răspuns la „Mai este oare acesta un om?

  1. Shad0w

    28 octombrie 2008 at 11:27 PM

    e mai complicata povestea.. oamenii uita ca sunt oameni din 2 motive: 1. banii 2. frica. teoria nietzscheeana a vointei de putere e adevarata. unii o au, altii se lasa condusi si fac crime fara motiv.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: